Zin in Film – programma 1e helft 2023

Zin in een goede film?

Geïnteresseerd hoe mensen – waar en hoe dan ook –  ‘zin’ proberen te geven aan hun bestaan? In ‘ZIN IN FILM’ worden films met artistieke en spirituele diepgang vertoond. 

De cyclus heet “Zin in Film”, want deze bijzondere films laten je kijken naar het leven en zetten je aan tot nadenken. Ze gaan over hoe mensen, waar ter wereld ook, leven in vreugde en verdriet, waar ze voor gaan,  hoe ze omgaan met een crisis, hoe ze geloven of niet geloven, soms de zin van hun leven op het spoor komen. De films nodigen uit tot contact met jezelf en met mede-kijkers. Daarom is na afloop gelegenheid om met anderen je reactie te delen.

woensdag 20 april Woerden
Paradise Road

Alternatieve titel: Song of Survival, 1997, 113 min., Australië, Verenigde Staten,Drama / oorlog. Regisseur: Bruce Beresford, met: Glenn Close, Pauline Collins, Cate Blanchett, Frances McDormand, Joanna Ter Steege e.a..

Waar gebeurd verhaal over de ervaringen van Engelse, Australische, Amerikaanse en Nederlandse vrouwen in een Jappenkamp tijdens de tweede wereldoorlog. Een gezelschap vrouwen uit de mondaine kringen van Singapore wordt na de inname van de stad door de Japanners gevangen genomen. Na vele ontberingen komen ze in een kamp in Sumatra terecht, waar ze drie jaar lang worden afgebeuld, geslagen en vernederd. Om de moed niet te verliezen vormen ze een a-capellakoor, tegen de regels in natuurlijk Maar het werkt: op het moment dat de vrouwen met hun gezang beginnen, verstommen zelfs de woedende kreten van hun onderdrukkers.

In de film worden de koorgedeelten gezongen door het Vrouwenkoor Malle Babbe uit Haarlem o.l.v. Leny van Schaik. Zij heeft ook de hoofd-rolspeelster Glenn Close aanwijzingen gegeven hoe een (play-back zingend) koor te dirigeren.

woensdag 31 mei Woerden
La Double Vie de Véronique

Frankrijk / Polen / Noorwegen, Drama 1991, 94 min., Regie: Krzysztof Kieslowski. Met:Irène Jacob, Władysław Kowalski, Philippe Volter e.a..Kieslowski stond begin dit jaar centraal in filmmuseum Eye. Daarom nu te zien in Zin in Film.

De Poolse Weronika en de Franse Véronique zijn twintig jaar geleden op dezelfde dag geboren en, zonder dat ze weet hebben van elkaars bestaan, identiek. Ze lijden aan dezelfde hartkwaal, zijn beiden muzikaal en in het bezit van een prachtige stem. Ze zijn linkshandig, lopen graag op blote voeten en hebben de neiging hun oogleden te masseren met hun gouden ring. En hoewel zij het niet rationeel kunnen verklaren, hebben zij alle twee het sterke, mysterieuze gevoel niet alleen te zijn. Zonder het te begrijpen zijn Weronika en Véronique eigenlijk op zoek naar elkaar en staat Weronika’s leven in dienst van dat van Véronique.

“De film biedt veel stof tot spreken (en tot zwijgen) en nodigt absoluut uit om meer dan één keer  gezien te worden.” (Filmkrant)

donderdag 29 juni Woerden
Evita

Verenigde Staten 1996. Biografie.134 min. Musical van Alan Parker. Met o.a. Madonna, Antonio Banderas, Jonathan Pryce, Victoria Sus en Jimmy Nail e.a..

Uitbundige filmversie van Andrew Lloyd Webbers befaamde musical ‘Evita’ is een feest voor zowel het oor als het oog. Madonna vertolkt overtuigend Eva Duarte, het  Argentijnse plattelandsmeisje dat het bracht tot vrouw van president Juan Perron én tot moeder des vaderlands. Met haar intelligentie en charme betoverde ze gedurende zeven jaar een land met 18 miljoen inwoners.

“Prima acteurs, sublieme choreografie en prachtig camerawerk.” (VPRO)

Aanvang 19.30 uur
In Woerden in De Parochiezaal, Rijnstraat 58.

VOORAF AANMELDEN NOODZAAK bij:
voor Woerden: zininfilm@gmail.com
voor Oudewater: jannieboing@kaijen.net

Entree € 5,00 per persoon per avond. Alle films worden vertoond op groot scherm, met Nederlandse ondertiteling. Begeleiding: Jos van Hulsen. Zin in Film is een initiatief van Pax Christiparochie Kamerik, Meije-Zegveld, Oudewater en Woerden.