House of Hope

Deze week is voor veel Woerdense vluchtelingen uit Oekraïne een belangrijke week gebleken. Ongeveer 45 mensen (Oekraïense vluchtelingen) verhuizen van particuliere adressen in gemeente Woerden naar de nieuw ingericht locatie aan de Bleek in Woerden. Deze locatie is speciaal door gemeente Woerden ingericht voor vluchtelingen die werden gehuisvest bij particulieren in onze gemeente.

In een aantal situaties deelden de gastgezinnen letterlijk huis en haard, badkamer, keuken en toilet.Voor de eerste opvang was dat destijds een geweldig mooi initiatief van onze plaatsgenoten.  Nu blijkt echter dat de situatie niet om een aantal maanden gaat. Er is langdurige opvang nodig is, de opvang bij particulieren kan geen structurele oplossing bieden.

De woonruimtes in de Bleek zijn beter ingericht voor een vermoedelijk langer verblijf in Nederland. Het is voor de particulier gehuisveste groep Oekraïners en hun gastgezinnen geen gemakkelijke stap. Er is in de afgelopen maanden veel gedeeld met de gastgezinnen, zowel in praktische zin maar ook in emotionele zin. De ‘tijdelijke’ opvang werd een ‘thuis’ waardoor het verhuizen als een emotionele, moeilijke, maar noodzakelijke stap wordt ervaren (zowel door de gasten als door de gastgevers).

Het aanbod van gemeente Woerden is een eenmalige mogelijkheid (statushouders uit andere landen vragen ook om woonruimte) en er is in grote mate gebruik van gemaakt ondanks de daaraan verbonden emoties aan beide kanten. Dinsdag 13 september was de dag van de sleuteloverdracht.  House of Hope probeert er nu ook, juist in de nieuwe situatie, te zijn voor de mensen die het aangaat. Daarnaast vragen wij aandacht voor de situatie in ons land van vluchtelingen en statushouders uit welk land dan ook. Op korte termijn verwachten wij nieuwe statushouders in Woerden. Ook voor hen willen we een House of Hope zijn.

Met dit bericht vragen wij u om voorbede in uw kerk te doen voor alle betrokken.