Expositie over Woerden in het Rampjaar 1672 in de Petruskerk

Van 10 september (Open Monumentendag) t/m 29 oktober is in de Petruskerk een expositie te zien over Woerden in het ‘Rampjaar’ 1672, 350 jaar geleden. De Petruskerk is open op woensdagen van 10:00 tot 12:00 uur en op zaterdagen van 11:00 tot 16:00 uur. De toegang is gratis.

In oktober 1672 probeert stadhouder Willem III de Fransen uit Woerden te verdrijven. De Utrechtse en Leidse Poort worden beschoten, maar de Fransen slaan alarm door een vuur te ontsteken op de toren van de Petruskerk. Met fatale gevolgen: de torenspits stort in de kerk en deze brandt helemaal uit. De Franse generaal Luxembourg doet een tegenaanval bij de Kruipin, en bij deze bloedige veldslag sneuvelen 2500 soldaten, waaronder de oom van Willem III: Frederik van Nassau Zuylestein. Woerden blijft voorlopig in Franse handen.

De expositie maakt deel uit van een reeks herdenkingen van het Rampjaar. Op dinsdag 11 oktober is er in de Petruskerk een lezing over de brand, waarbij ook de brandweer medewerking verleent.

Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op rampjaarherdenking.nl/slag-om-Woerden.