Zin in film – voorjaar 2019

film3Zin in een goede film?

Geïnteresseerd hoe mensen –waar en hoe dan ook –  ‘zin’ proberen te geven aan hun bestaan? In ‘ZIN IN FILM’ worden films met artistieke en spirituele diepgang vertoond.

De cyclus heet “Zin in Film”, want deze bijzondere films laten je kijken naar het leven en zetten je aan tot nadenken. Ze gaan over hoe mensen, waar ter wereld ook, leven in vreugde en verdriet, waar ze voor gaan,  hoe ze omgaan met een crisis, hoe ze geloven of niet geloven, soms de zin van hun leven op het spoor komen. De films nodigen uit tot contact met jezelf en met medekijkers. Daarom is na afloop gelegenheid om  je reacties te delen met anderen.

• woensdag 17 april Woerden

Samsara

Documentaire, 2011,102 minuten, Verenigde Staten, regisseur: Ron Fricke; scenario: Ron Fricke, Mark Magidson; componist: Marcello De Francisci, met Lisa Gerrard em Michael Stearns.

In de Goede Week bij Zin in Film een bijzondere, niet traditionele documentaire over de oneindige cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Voor Samsara – Sanskriet voor ‘het eeuwig bewegende wiel van het leven’ – filmde Ron Fricke gedurende vijf jaar in vijfentwintig landen op vijf continenten diverse heilige gronden, rampgebieden, industriële complexen en wonderen van de natuur. Zonder commentaarstem en zonder uitleg, zonder dialoog.

Magistrale beelden van Tibetaanse monniken worden afgewisseld met oogstrelend mooi natuurschoon; voortrazende wolken en wereldwonderen; Afrikaanse dorpjes met oerbossen; rotspartijen en kathedralen; de uit de rotsen gehouwen tempels in Petra met vallende sterren en de piramide van Cheops. Er zijn beelden van overvolle wegen, wolkenkrabbers en fabrieken, volle metro’s, legbatterijen, plastische chirurgie, van sloppenwijken, vuilnisbelten en machines die in een razend tempo kogels produceren. Van dieren en van mensen – net geboren, stokoud en al dood, in alle kleuren van de regenboog, beschilderd en getatoeëerd.

Dit alles wordt vergezeld door transcendentale muziek. Hiermee nodigt Samsara ons uit om onze eigen interpretatie te geven aan deze prikkelende reis over de wereld. Een soort geleide meditatie. Een mooie, esoterische, zintuiglijke ervaring over het wezen van het wereldse en het wonderlijke.

Samsara is als een knapperend houtvuur. Je kunt je ogen er nauwelijks van afhouden.” (NRC-Handelsblad)

Een magistrale film die moeilijk in woorden te vangen is.” (de Telegraaf)

• donderdag 23 mei Woerden

De Dirigent

Nederland, 2018.137 minuten. Drama van Maria Peters. Met o.a. Christanne de Bruijn, Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat en Tim Ahern.

Amerika 1926: de Nederlandse Antonia Brico is als kind met haar ouders geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg smeekt om dirigeerlessen. Tegelijkertijd wordt de spanning bijna te veel, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet. Wat zal Antonia kiezen? Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse Antonia Brico: de eerste vrouw die succesvol grote symfonieorkesten dirigeerde.

De juiste film op het juiste moment” (de Volkskrant)

• woensdag 26 juni Woerden

Green Book

Verenigde Staten 2018. 130 minuten. Biografie van Peter Farrelly. Met o.a. Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco en Dimiter D. Marinov.

Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter en concertpianist. Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van  Amerika, komt hij in contact met Tony Lip. Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden en racisme en een volle dosis humor. Om veilig thuis te komen zullen zij hun verschillen aan de kant moeten zetten.

“Green Book is een hartverwarmende feelgoodfilm(de Volkskrant)

ZIN IN FILM

AANVANG: 19.30 uur

• Woerden in de Parochiezaal, Rijnstraat 58
  • Oudewater in De Ontmoetingskerk, Westsingel 2

Entree: € 5,00 per persoon per avond. Op groot scherm, met Nederlandse ondertiteling. Begeleiding: Jos van Hulsen. Wegens grote belangstelling VOORAF AANMELDEN.

voor Woerden: zininfilm@gmail.com
voor Oudewater: vt@protgemoudewater.nl

Zin in Film is een initiatief van  Pax Christiparochie in Kamerik, Meije-Zegveld, Oudewater en Woerden m.m.v. Protestantse Gemeente Oudewater.