Zin in film – september, november en december 2020

film3Zin in een goede film?

Geïnteresseerd hoe mensen –waar en hoe dan ook –  ‘zin’ proberen te geven aan hun bestaan? In ‘ZIN IN FILM’ worden films met artistieke en spirituele diepgang vertoond. 

De cyclus heet “Zin in Film”, want deze bijzondere films laten je kijken naar het leven en zetten je aan tot nadenken. Ze gaan over hoe mensen, waar ter wereld ook, leven in vreugde en verdriet, waar ze voor gaan,  hoe ze omgaan met een crisis, hoe ze geloven of niet geloven, soms de zin van hun leven op het spoor komen. De films nodigen uit tot contact met jezelf en met medekijkers. Daarom is na afloop gelegenheid om  je reacties te delen met anderen.

  • woensdag 30 september in Woerden
  • maandag 28 september in Oudewater

Amazing Grace

Een mooie documentaire concertfilm waarmee we, na de plotselinge onderbreking door corona, het nieuwe Zin in Filmseizoen 2020 – 2021 starten. 

Het beroemde lied Amazing Grace is een vroom lied. Toch weet het nog altijd mensen tot tranen toe te beroeren. Aretha Franklin zong het, Elvis Presley, Johnny Cash, Rod Stewart, Celine Dion, Mieke Telkamp en ook Barack Obama.

Het is een lijflied van mensen die zich inzetten voor gerechtigheid. De tekstdichter van Amazing Grace, de Engelsman John Newton (1725), was een zakenman die niet wilde deugen. Hij werd rijk in de slavenhandel. Hij beloofde tijdens een grote storm op zee dat hij, mocht hij het overleven, zijn leven aan Jezus zou wijden. Hij werd gered en werd predikant in   1780. Dat bleef hij tot zijn dood in 1807. Enkele jaren na de beslissende storm schreef hij tijdens de kerstdagen van 1772 zijn beroemde lied Amazing Grace, naar de tekst uit 1 Kronieken 17, waarin koning David zich erover verwondert dat nu juist hij door God is uitgekozen om grote daden in Israël te doen.

Newton schreef het eerste couplet als volgt, met een mooie gedachte in de derde regel:

Amazing grace – how sweet the sound –
that saved a wretch like me!

I once was lost, but now I am found,  I was blind, but now I see.  

Wonderlijke genade – wat een zoete klank die een verschoppeling als mij heeft gered!

Eens was ik verloren, maar nu ben ik gevonden, ik was blind, maar nu kan ik zien.

In 1972 nam Aretha Franklin in een kerk in Los Angeles het gospelalbum Amazing Grace op, waar een recordaantal exemplaren van werd verkocht. Regisseur Sydney Pollack maakte er filmopnames van, maar die verdwenen wegens technische problemen in een kluis en werden vergeten. Pas zo’n veertig jaar later wist muziekproducent Alan Elliott de beelden te restaureren en kon deze concertfilm in 2018 eindelijk worden uitgebracht. Gelukkig maar, want Aretha Franklin, compleet met band en gospelkoor, is in absolute topvorm.

ATTENTIE: In coronatijd is De Parochiezaal in Woerden niet geschikt. Fijn dat we in de kerk terecht kunnen, die corona-bestendig gemaakt is. Houd u aan de RIVM-maatregelingen! Neem plaats waar een groene sticker is geplakt. Komt u samen uit een gezin, dan kunt u bij elkaar zitten. Houd verder anderhalve meter afstand, ook bij binnenkomen en weg gaan. Volg de pijlen voor de looprichting.

Woensdag 30 september, 20.00 uur in de Bonaventurakerk, Rijnstraat 58, Woerden.

Aanmelden verplicht bij zininfilm@gmail.nl   Er is helaas nog geen koffie of thee verkrijgbaar. Let op de gewijzigde aanvangstijd! Entree, met gepast geld betalen, is € 5,00 per persoon.

Maandag 28 september, 19.30 uur in De Ontmoetingskerk, Westsingel 2, Oudewater. Ook voor Oudewater verplichte aanmelding bij jannieboing@kaijen.net

  • woensdag 28 oktober Woerden
  • maandag 26 oktober Oudewater

At Eternity’s Gate

Frankrijk/ Ierland/ Verenigde Staten/ Zwitserland/ Verenigd Koninkrijk 2018. 111 minuten. Drama van Julian Schnabel. Met Willem Dafoe, Rupert Friend,  Oscar Isaac, Mads Mikkelsen en Mathieu Amalric.

Impressionistisch portret van de laatste maanden uit het leven van Vincent van Gogh. Wanneer hij in 1886 verhuist, met als doel door te breken als kunstenaar, leert hij een avant-gardistische groep  kunstenaars kennen onder wie Paul Gauguin. Maar Van Gogh  stuit alleen maar op nog meer  onbegrip en afwijzingen en vertrekt uiteindelijk naar Arles in de hoop een nieuw bestaan te bouwen. In zijn zoektocht naar aanvaarding, verliest hij zich echter steeds verder in een wereld van ziekte en depressie.   

  • woensdag 25 november Woerden
  • maandag 30 november Oudewater

Ballon

Duitsland, 2018, 120 minuten. Drama van Michael Herbig. Met o.a. Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross, Alicia von Rittberg en Thomas Kretschmann.

Het is 1979 en in de toenmalige Duitse Democratische Republiek verlangen twee families naar vrijheid en een betere toekomst. Ze bedenken een gewaagd plan om met een zelfgemaakte luchtballon naar het westen te vluchten. Ballon toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen uit de Koude Oorlog. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

“Zowel een ontroerend drama als een nagelbijtend spannende thriller” (Tros)

  • woensdag 16 december Woerden
  • maandag 21 december Oudewater

Mjólk

IJsland, 2019, 92 minuten, Komedie / Drama, geregisseerd door Grímur Hákonarson met Arndís Hrönn Egilsdóttir, Alfrun Rose en Þorsteinn Bachmann.

Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorpje in de buurt van Reykjavik. Wanneer hij plotseling sterft, neemt Inga alleen de touwtjes in handen van het familiebedrijf. Al snel ontdekt ze dat  de coöperatie misbruik maakt van haar monopolie door allerlei verplichtingen op te leggen aan de lokale landbouwers. Ze besluiten dan maar ten strijde te trekken tegen dit maffiasysteem om de onafhankelijkheid van haar gemeenschap veilig te stellen!

“David versus Goliat op het IJslandse platteland” (Trouw)               

  • Woerden in de Parochiezaal, Rijnstraat 58
  • Oudewater in De Ontmoetingskerk, Westsingel 2

Entree: € 5,00 per persoon per avond. Op groot scherm, met Nederlandse ondertiteling. Begeleiding: Jos van Hulsen. Wegens grote belangstelling VOORAF AANMELDEN.

voor Woerden: zininfilm@gmail.com
voor Oudewater: vt@protgemoudewater.nl

Zin in Film is een initiatief van  Pax Christiparochie in Kamerik, Meije-Zegveld, Oudewater en Woerden m.m.v. Protestantse Gemeente Oudewater.