Zin in film – 2019

film3Zin in een goede film?

Geïnteresseerd hoe mensen –waar en hoe dan ook –  ‘zin’ proberen te geven aan hun bestaan? In ‘ZIN IN FILM’ worden films met artistieke en spirituele diepgang vertoond.

De cyclus heet “Zin in Film”, want deze bijzondere films laten je kijken naar het leven en zetten je aan tot nadenken. Ze gaan over hoe mensen, waar ter wereld ook, leven in vreugde en verdriet, waar ze voor gaan,  hoe ze omgaan met een crisis, hoe ze geloven of niet geloven, soms de zin van hun leven op het spoor komen. De films nodigen uit tot contact met jezelf en met medekijkers. Daarom is na afloop gelegenheid om  je reacties te delen met anderen.

• woensdag 26 juni Woerden

Green Book

Verenigde Staten 2018. 130 minuten. Biografie van Peter Farrelly. Met o.a. Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco en Dimiter D. Marinov.

Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter en concertpianist. Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van  Amerika, komt hij in contact met Tony Lip. Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden en racisme en een volle dosis humor. Om veilig thuis te komen zullen zij hun verschillen aan de kant moeten zetten.

“Green Book is een hartverwarmende feelgoodfilm(de Volkskrant)

• woensdag 25 september Woerden
  • maandag 30 september Oudewater

Shoplifters

Japan, 2018, Drama, 121 minuten. Geregisseerd door Hirokazu Koreeda. Met Lily Franky, Sakura Ando en Miyu Sasaki.

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld

“Meesterlijk. Subliem. Magnifiek. Voortreffelijk.” (de Volkskrant)

• donderdag 31 oktober Woerden
  • maandag 28 oktober Oudewater

Das schweigende Klassenzimmer

Duitsland. 2018. Drama,111 minuten. Geregisseerd door Lars Kraume. Met o.a. Jonas Dassler, Michael del Coco, Sina Ebell, Judith Engel en Michael Gwisdek.

Het is 1956. Tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers. Tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit veroorzaakt veel onrust en als dit ter ore komt van het ministerie van Onderwijs wordt het als een contrarevolutionaire daad beschouwd met verstrekkende gevolgen voor de scholieren… Waargebeurd verhaal over vriendschap, overtuiging en verraad, met een dramatische rol voor het verzwegen oorlogsverleden van de ouders van de betrokken tieners. Een boekverfilming.

“Pakkend verhaal over ware solidariteit en burgermoed.” (Trouw)

• woensdag 27 november Woerden
  • maandag 25 november Oudewater

Cold War

Polen 2018. Drama, 88 minuten. Geregisseerd door Pawel Pawlikowski. Met o.a. Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc en Cédric Kahn.

Na het met een Oscar bekroonde Ida (2013) levert regisseur Pawlikowski wederom een hartverwarmende en tegelijk hartverscheurende Poolse geschiedenis in stijlvol zwart-wit. Een liefdesverhaal nu, gebaseerd op de relatie van zijn ouders en het speelt in de jaren van de Koude Oorlog, de jaren vijftig. Muzikant Wiktor, leider van een folkloregroep, ontdekt de vrijgevochten zangeres Zula en valt als een blok voor haar. Zo begint een langdurige romance; de twee voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Oogstrelende beelden, authentieke muziek en sublieme hoofdrolspelers raken het hart.

“Onmogelijk elegant en verpletterend eerlijk tegelijk.” (de Volkskrant)

• donderdag 19 december Woerden
  • maandag 16 december Oudewater

VisionUit het leven van Hildegard von Bingen

Duitsland, Frankrijk 2009. Drama.106 minuten.Geregisseerd door: Margarethe von Trotta. Met o.a. Barbara Sukowa, Heino Ferch, Hannah Herzsprung.

Fraai vormgegeven portret van de Duitse non en multi-talent Hildegard von Bingen (1098-1197), die in 1147 haar eigen vrouwenklooster aan de oevers van de Rijn oprichtte en zodoende veel van haar mannelijke collega’s tegen zich in het harnas joeg.

Hildegard von Bingen geldt als één van de belangrijkste en invloedrijkste vrouwen van de Middeleeuwen. Al jong opgegroeid in een klooster kreeg ze visioenen en had helende krachten. In de visioenen werd ze uitverkoren om Gods boodschap te verkondigen. Ze was wetenschapper, schrijfster, componist, arts. Ze was mens van vlees en bloed; koppig, ongeduldig en een tikje egocentrisch en ze had een zwakke gezondheid. De mystica is in 2012 heilig verklaard.

Leonardo Da Vinci en Dante noemden haar als één van hun grote voorbeelden.

ZIN IN FILM

AANVANG: 19.30 uur

• Woerden in de Parochiezaal, Rijnstraat 58
  • Oudewater in De Ontmoetingskerk, Westsingel 2

Entree: € 5,00 per persoon per avond. Op groot scherm, met Nederlandse ondertiteling. Begeleiding: Jos van Hulsen. Wegens grote belangstelling VOORAF AANMELDEN.

voor Woerden: zininfilm@gmail.com
voor Oudewater: vt@protgemoudewater.nl

Zin in Film is een initiatief van  Pax Christiparochie in Kamerik, Meije-Zegveld, Oudewater en Woerden m.m.v. Protestantse Gemeente Oudewater.

In 2020 zijn de Zin in Film–data in Woerden: 29/1, 20/2, 25/3, 16/4, 27/5 en 25/6.